2017 evaluering so far

Vi er midt oppe i højsæsonen for haven og nogen ting er gået godt, andre mindre godt.

Toplisten årets bedste (so far):

  1. Jordbær!
  2. Dilden trives i mine højbede
  3. Blomster i køkkenhaven
  4. Wilma-tomaterne ser ud til at have det godt
  5. Kålen kommer stærkt

Årets hard learnings (so far):

  1. Forspir flere ting til drivehuset, det er masser af plads
  2. Grav kartoflerne ordentligt op -det er træls når det kommer vilde kartoffelplanter op over det hele
  3. Persillerod og pastinak er svært -mine vil bare ikke gro
  4. Køb gulerodsfrø på såbånd -det er så meget nemmere og gror bedre!
  5. Plant tættere og brug mere jorddække for at ikke dø lugningsdøden

Jeg har fået min første artiskok! Den er dog ca på størrelse med en ærte, lidt som mine meloner i drivehuset….

Artiskok i køkkenhaven

Bokashi kompost!

En rigtigt fin ting med at bo på landet er at det er så meget nemmere at genbruge sit affald. Alle madrester går til hønsene og bliver til lækre æg og det som hønsene ikke gider at spise ryger i komposten og bliver til jord, så jeg ikke skal købe jord i plastik sække -det føles bare ikke rigtigt at købe jord. Hele haven er jo fuld af jord, den skal bare forbedres lidt….

N som jeg bor sammen med er noget af en kompostekspert og nu har han skaffet os en bokashi-kompost. Bokashi er en japansk metode hvor du putter microorganismer i din kompost i form af et pulver som du køber på nettet (f.eks. her: http://bokashi.dk/). Organismerne gør at komposten bliver sur/fermenteret, den bliver til lækker jord meget hurtigere og komposten lugter mindere.

Lad din fyldte spand stå og hygge sig indenfor i ca 2 uger og grav den derefter ned i jorden. Her går det ca en måned og så er komposten forvandlet til flot jord, klar til at bruges i potteplanter eller direkte i bedet. I bunden af kompostspanden kommer det noget lækkert surt vand… Vandet er super gødning til potteplanter og til køkkenhaven. Bare husk at blande det ud med vand ca 1/20 -det er ret kraftigt.

Bokashi kompostspand

Årets afgrøde 2017: Jordbær!

Vores jordbærplanter er nu to år, det siges at de giver flest bær år tre, men allerede i år har vi masser af jordbær. Igår fik jeg plukket to spandefulde det blev til jordbærsyltetøj og nogen blev frosset hele.

Jeg forestiller mig hvordan jeg tager dem op i november og januar og laver jordbærmilkshake af dem. Glæder mig også til pandekager med jordbærsyltetøj!

Jordbærne bliver først fryst på en bakke og så pakket i poser så de ikke fryser til en klump.

Endelig kommer det lidt på hylden i fadeburet igen. Alt der er tilbage fra sidste år er tre dåser ret kedelige syltede rødbeder.

Test af jordbærsylt! Den er ret syrlig og lidt flydende men god. Jeg brugte ikke en opskrift men kogte jordbær (1,5 liter) med lidt vand, ca 2,5 dl syltesukker med pektin og ca 1 dl almindeligt sukker i ca 10 min. Fjernede skum og kom sylten på rene glas. Jeg vaskede glassene i meget varmt vand og skyllede dem i atamon. 

Løg og stokløbere

Et nyt ord jeg har lært som køkkenhave ejere er stokløbere -at din afgrøde går i blomst. Hvis man sætter løg for tidligt og de får får meget kulde så går de i stok og sætter blomster istedet for at lave et stort og flot løg. Mine gule løg ser rigtigt fine ud, men bland de røde er det en del stokløbere. Dem må vi spise her i løbet af sommeren. Løget mister sine gode opbevaringsevner når det er gået i stok.

Løg stokløberrøde løg bed køkkenhave

Giv en blomst

De her tre perlargon stiklinger har jeg fået af min mor. Hun tog dem med hele vejen fra Uppsala. Så fint. Tag stiklinger af dine blomster og giv til venner eller behold dem selv. Nogen blomster skal stå i vand og udvikle rødder før man planter dem i jord, perlargonier kan bedst lide at du ikke tager for mange blade med, ikke en for stor stikling. Plant den direkte i jord og sæt en plastikpose over potten. Prik nogen hul i posen og lad stiklingen stå i godt microklima i en uges tid før du fjerner posen. tre pelargonia stiklingerpelargon stikling

Tomater og jordbær

Det går fint med ugens haveliste. Tomaterne er bundet op og sideskud er fjernet. Det der med sideskudene syntes jeg var lidt svært sidste år når jeg var nybegynder. Men som med alt andet, når man ved hvordan man gør, så er det meget nemt. Hvis det er ved at vokse et blad ud mellem stammen og en gren så skal bladet fjernes. Man fjerner sideskudene for at det ikke skal blive for mange grene og blade så planten kan bruge krafter på blomster og tomater. Tomaterne hedder Rio Fuego og jeg har kun 8 planter i år (sidste år havde jeg hele drivehuset fyldt op med tomater, måske 30 planter, i år tager vi den lidt mere med ro så man også kan være der inde).

Den her skal fjernes. sideskud tomatplanter

Årets første! Danske jordbær

Blogs jeg læser

Min bedste haveinspirationsblog er den svenske Skillnadens Trädgård af Sara Bäckemo. Hun har en rigtigt god Youtube kanal og også en pod sammen med Farbror Grön der hedder Två odlare emellan.

Jeg er også meget glad for er Karna Maj. Hun har en masse erfaring og har bland andet været redaktør for havenyt.dk og praktisk økologi og så bor hun på Lolland så jeg tror at vores haver har lidt samme klima og forudsætninger.

Jeg finder mange gode opskrifter på lantliv.com og så følger jeg Sandra Beijer og Elsa Billgren.