Halmballehaven

Solen skinner, vasketøjet er ude og vi er i haven. Skønt med forår igen! 

Og jeg er blevet færdig med aspargesbedet! Det skal nok have en gang tang mere i rækkerne og det kommer stadig til at være meget lugning, men det går så meget nemmere at hive ukrudtet op når det får lange ranglede stænger (fordi at de skal vokse igennem halmen eller tangen før de kommer op til lyset). 

Det første vi lavede i haven når vi var flyttet ind var at grave de her 150 aspargesplanter ned. 150 er vildt mange (10-30 ville være nok til en familie) og vi får meget mere asparges end vi selv kan spise (det er stadig nogen i fryseren), men skønt at kunne invitere venner på aspargesfest i foråret. 

Om en måned kigger de første op og jeg kommer til at høste sådan en her bundt om dagen fra midt maj til St Hans. Sidste år kunne jeg slet ikke spise asparges. Jeg var nygravid og kunne ikke klare duften. Men i år skal jeg spise så mange! 

Her er det også kommet en masse halm!

Langs hegnet kan man ikke køre med græsslåmaskine, da det er et lille dige og derfor altid fyldt med brændnælder og tidsler, det gider vi ikke. Så derfor prøver vi en halmballehave eller straw bale garden her.

I gamle dage, før plastikkapilærkasserne kom, dyrkede man ofte i halmballer i drivhus. Halmen bliver vandet og gødet dagligt i ca 14 dage før du sætter dine planter ud. Du graver et lille hul i halmen, smider plantemuld i og sætter din plante, der så lever af næringen og vandet i hamlballen som samtidig bliver nedbrud af microorganismer og når sæsonen er slut er halmballen næsten blevet til jord som jeg kan vinterdække mine bede i køkken haven med. Her tænker vi at have tomater, ærter, tallerkensmækkere og græskar.

Der er mange der spørger om jeg ikke får problemer med snegle når jeg har så meget halm i haven. Det gør jeg. Men min have ligger højt og er slet ikke beskyttet for sol eller vind så det bliver hurtigt ekstremt tørt og da vi har egen brønd vil jeg ikke bruge for meget vand og derfor bliver jeg nød til at dække jorden. Ellers bliver den bara til en stenhård lerskorpe. Vi har også et helt høloft fyldt med halm som vores forsikringselskab ikke er super glade for. Nu står pillefyret i stalden hvor loftet er fyldt med halm. Ikke så smart. Så vi satser på at få det tømt, måske ikke i år men gerne næste sæson. 

0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *