Realkreditlån til hus i provinsen

Endelig virker det til at det sker noget politisk i forhold til bankernes/realkreditinstitutternes diskriminering af provinsen. Har i set nyheden fra igår? 

Jeg fik et chok da vi begyndt at snakke med banken om at låne til det her hus. Vi havde regnet med at kunne låne til 80% af købesummen men nej. Vi fik kun 60% fordi at huset ligger i udkantsdanmark og derfor er en “usikker investering”.  Først gik jeg til en anden bank, men det var samme svar der. Vi kunne godt lægge 40% kontant, men så gik hele vores renoveringsbudget og det var vi ikke særligt glade for. Til sidst fandt vi en løsning hvor banken lavede en forhåndsvurdering af huset inklusive den renovering vi skulle lave, også kunne vi låne 60% af den vurdering og det svarede til 80% af købesummen.

Det var fantastisk at banken kunne hjælpe os med den løsning, men satte pres på os at lave renoveringen færdig indenfor 2 år og at renoveringen ville løfte vurderingen nok til at lånet gik op. Jeg gik rundt i to år og var nervøs for at vurderingen ikke ville være høj nok og at vi skulle presses ud i at tage et ekstra banklån. 

De her låneforhold gør det svært at sælge i provinsen og holder priserne nede. Dermed bidrager det her til at gøre investeringen mere usikker. Når lånemarkedet er så reguleret som det er i Danmark så må man også fra politik side tage ansvar og sørge for at det er fair. Det skal ikke være postnummeret der afgør hvad man må låne. 

0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *