Nærproduceret eller økologisk?

Hver fredag er det madmarked på torvet i Nørre Alslev. Det er ikke lige frem torvehallerne, men det er en fiskevogn med lokal (og ikke så lokal) fisk, Oves ost og grønsager og blomster fra min ynglings Ravnstrup gårdsbutik, som om sommeren har det videste selvpluk med et hav af georginer.

For et par uger siden brændte gården ned. Kun stuehuset står tilbage så gårdsbutikken er der ikke mere. Heldigvis var det ikke nogen der kom til skade og georginerne var opbevaret et andet sted. De havde skrevet på Facebook at “idag havde de nok tulipaner med”, men jeg købte de sidste to bundte. Dejligt at det bliver støttet op og handlet lokalt.

Grønsagerne og frugten fra gården er ikke økologiske. Men det er dem jeg dyrker i vores køkkenhave heller ikke. Vi er omgivet af marker der bliver sprøjtet (jeg ønsker at det var anderledes men det er jo ikke vores jord…) så vi kommer aldrig til at kunne sige at vores grønsager er økologiske. Men hvad er endelig bedst for miljøet at købe nærproduceret eller økologisk? De her grønsager er ikke vasket og pakketeret i plastik og fragtet langt med lastbil. De er vokset et par kilometer her fra. En ting er i hvertfald sikker, de her gulerødder smager 100 gange bedre end de vandede kedelige man kan købe i supermarkedet nu.

Vi har faktisk også købt æg i den her uge. Det er jo en høne der har lagt sig til at ruge så vi får ikke rigtig nogen æg for tiden. De her æg var ikke øko men fra en gård her i området. De plejer at sælge til restauranter men de er jo lukket nu, så brugsen solgte dem. Er de ikke fine?

Det findes kun en ting som jeg ikke køber med mindre det er økologisk og det er kål. Jeg ved hvor svært det er at dyrke kål uden at sprøjte dem og jeg har en ide om at dem man kan købe her er pænt giftige. En dag har jeg selv kartofler og løg og gulerødder til hele året men indtil den dag er jeg så glad for fredagsmarkedet.

0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *